Virtuaalitalli Nuppura

Nuppuran Neva


© ransu.kuvat.fi

Perustiedot

NimiNuppuran Neva KutsumanimiNeepu
Skp ja säkätamma, 158cm Syntymäaika12.11.2017
Rotusuomenhevonen Värimusta
KoulutustasovaB/70cm GenotyyppiEe/aa
Painotuslaji(t)koulu OmistajaMiina, VRL-14592
Rekisterinumero VH17-018-1961 KasvattajaMiina, VRL-14592

Ikääntyminen

Ikääntyy satunnaisesti.

25.12.2017 - 4 vuotta

Luonne

Neepu syntyi keskellä pimeintä marraskuun alkua ja töräytti suloisimman hirnahduksen ilmoille päästessään ensimmäistä kertaa ulos riehumaan. Sen tilannetaju on ihan omaa luokkaansa, ja se lukee ihmisiä ja muita hevosia kuin lempikirjaansa: uudestaan ja uudestaan, tarkemmin ja tarkemmin. Se suhtautuu uusiin asioihin leikkisästi, ja kiperän tilanteen tullen hieman irroittelee ja pysähtyy vasta sitten miettimään, mikä oli homman nimi. Isänsä tavoin Neepu ottaa hyvin lunkisti hoitotoimenpiteiden aikana ja esittelee ulkona höyhenenkevyitä, tasaisia liikkeitään.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Siipiratas
m 164cm sh (KTK-I)
ii. Sulervoinen
m 158cm sh (evm)
ie. Hipsuvarvas
rn 165cm sh (evm)
e. Taika-Tirriina
rt 156cm sh
ei. Tellus
m 160cm sh (evm)
ee. Villiina
rt 154cm sh (evm)

Nuppuran Nevan, tallin ensimmäisen kasvatin, isä Siipiratas on Kaunovaaran ykköspalkinnolla kantakirjattu, musta ori. Sillä on hyvät käytöstavat ja kevyet askeleet, ja sitä kuvaillaan ei-turhan-siistiksi hevoseksi. Sen kilpailumenestys on karttunut porrastetuissa kouluratsastusluokissa, ja kirjotushetkellä se on ollut tasolla 6. Isänisää Sulervoista kuvataan Siipirattaan sivuilla periksiantamattomaksi ravuriksi, ja on ratsutaustainen suku huomioon ottaen mielenkiintoinen tapaus. Ori on ilmeisesti isältään perinyt erinomaisen ravin. Raviuran jälkeen ori on tehnyt työtä myös koulu- ja estekentillä. Isänemästä Hipsuvarpaasta ei ole juurikaan annettu tietoja. Ruunikko, 165 senttimetriä korkea tamma on mahdollisesti kilpaillut koulu- tai esteratsastuksessa ja ehkä ollut luonteeltaan lempeä ja hyväkäytöksinen. Näin on ainakin pääteltävissä Siipirattaan hienosta luonteesta.

Neepun emää Taika-Tirriinaa voisi kuvailla hyvin sydämelliseksi tammamammaksi, joka saapui Nuppuraan tuontihevosena. Se ei pienestä hätkähdä ja se on tasainen ja tasapainoinen ratsu niin mieleltään kuin liikkeiltäänkin. Sen isä Tellus on tehnyt pienen kilpailu-uran estehevosena mutta sen jälkeen se on jäänyt pysyvästi harrastushevoseksi. Sen on ollut erinomainen kaveri lajissa kuin lajissa, sillä se on luonteeltaan viileä ja järkkymätön. Neepun emänemä Villiina on toimittanut perhehevosen virkaa useamman vuoden. Se on ollut mielettömän upea yleishevonen, ja sillä on muutamia varsoja, jotka ovat perineet emänsä tyyneyden ja sopeutumiskyvyn.

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Villit

Yht. 0kpl

Jaoksenalaiset

Yht. 0kpl

Kalenteriin kerätään vain palkintosijoitukset.

Päiväkirja

Uusin ensin.

Ratsaille

30.12.2017, kirjoittanut omistaja Miina

Neepusta on kasvanut upea, musta tamma! Sen ratsukoulutus aloitettiin kolmevuotiaana, ja jo aiemmin sillä harrastettiin ohjasajoa. Sen käytös on ollut toisinaan uhmakasta ja hieman ovelaa, mutta yhdessä Pilven ja Karolan kanssa olemme saaneet nuorukaisen aivojumpalle jonkinlaisen tolkun ja toimen. Tärkeänä täällä tallissa ollaan pidetty sitä, että Neva tottuu kaikenlaiseen menoon ja vilskeeseen eikä pelkää kohtaamiaan ihmisiä, eläimiä tai koneita.

Neepu on valmis aloittamaan kilpailu-uransa. Eläinlääkäriltäkin se sai puhtaat paperit, mitä nyt hampaita tulee raspata keskimääräistä useammin ja pitää hyvää huolta erityisesti tamman purukalustosta, ettei takahampaisiin synny reikiä. Se viihtyy hyvin Lamian, uuden shetlanninponitamma Louisen ja russponi Liikkiksen kanssa metsätarhassa, jossa sillä riittää tekemistä. Sen liikkeet ovat kehittyneet upeiksi, mutta tamma on nelivuotiaana vielä melko raaka ratsu. Sen ratsastamisesta on siivottava pois vielä kaikki ylimääräinen häseltäminen, joka häiritsee sitä suorittaessa.

Syntymäpäivä

12.11.2017, kirjoittanut omistaja Miina

Aamu oli kolea. Tiesimme, että Tirri oli näyttänyt varsomisen merkkejä, joten Pilvi oli jäänyt yöksi valvomaan. Löysin hänet karsinan edestä nukkumasta.

Hölmistynyt pikkuturpa työntyi karsinan oven välistä, ja Tirri rouskutti yöheiniään onnellisena. Tallin ensimmäiselle kasvatille annettiin nimeksi Nuppuran Neva, ja se pääsi ensimmäisenä päivänkoittonaan ulkoilemaan ensilumeen, joka oli pysynyt maassa tähän asti. Takaisin lämpimään sen piti päästä äkkiä, juoksujalkain, ja pian tammavarsa kuukahti oljille maailman onnellisimpana hevosena.